Beställ ett pappersexemplar här!
Hur sköter sig Din kommun?
Sköter sig Dina kommunalpolitiker? Får Du valuta för skattepengarna? Slösas det? Eller tvärtom, plundrar kommunen skattebetalarna för att samla rikedomar åt kommunen samtidigt som invånarna blir fattiga?
Vi kan uppröras över vilka friheter kommunalpamparna tar sig i kommuner som Motala, Gävle, Linköping och Stenungsund. Moraliskt blir Contras läsare säkert upprörda över porrklubbsbesök (Motala, Gävle) på skattebetalarnas bekostnad. Ingen tycker säkert heller att skattebetalarna ska bjuda pamparna på vildsvinsjakt i Polen (Linköping). Men de här extravaganserna är faktiskt en bagatell jämfört med vad skattebetalarna i Stenungsund fått stå ut med. Contra tvekar inte att utnämna Stenungsund till Sveriges i särklass sämst skötta kommun 1995. Det är en rad vidlyftiga affärer, kommunal lyxkonsumtion och framförallt ett kommunalägt bostadsföretag skött av amatörer och fifflare som stått Stenungsundsborna dyrt. Synder från sedan flera år sparkade kommunalpampar står fortfarande skattebetalarna i Haninge dyrt, vem är härnäst till rakning?
Det finns också kommuner med motsatt problem, de plundrar skattebetalarna och lägger alldeles för mycket på kistbotten. Till vilken nytta? Värst i den kategorin är Halmstad.
Hur sköter Dina kommunalpampar de pengar de plockar av Dig och övriga invånare i Din kommun? Contra ger svaret.
Motståndshjälten Harry Söderman
Mycket få svenskar i modern tid har förtjänat att kallas för hjältar. En av de utvalda är utan varje spår av tvivel Harry Söderman, kriminalteknisk innovatör men också antinazistisk och antikommunistisk kämpe av stora mått. Eftersom det i år är jämnt 40 år sedan Söderman avled som det anstår en internationell polisman och underrättelseagent under oklara omständigheter på en bar i Tanger i Marocko tycker Contra det är motiverat att teckna hans minne.
Baltutlämningen
Den 25 januari 1946 lämnade svenska myndigheter ut Valentins Silamikelis och 152 andra baltiska flyktingar till Sovjetunionen. Fyra avrättades ganska snart. Flera dog under förhör och umbäranden i fångläger och fängelser. Ett fyrtiotal hamnade i Gulagarkipelagen (däribland Valentins Silamikelis). Fortfarande är ödet för ett trettiotal okänt. Contra kan publicera ett utdrag ur Valentins Silamikelis dagbok för januari 1946. En del av den nya bok som ges ut av Contra i dagarna.
Polis släpar bort Valentins Silamikelis, sedan han förgäves föröskt begå självmord i Trelleborgs hamn den 25 januari 1946 – nu berättar han i Contra
Det kalla krigets hjältar: Jerzy Popieluszko
Jerzy Popieluszko föddes den 14 september 1947 i en bondfamilj i den lilla byn Okopy i landskapet Podlasien i östra Polen. Samma år hölls i Polen val i enlighet med Jalta-överenskommelsen, val som var ämnade att i demokratisk ordning avgöra det efterkrigstida Polens framtid. Det blev som bekant inte riktigt så. Valet kom i stället att hållas i en politisk mardrömsstämning späckad av mord, tvång och terror, allt för att de polska kommunisterna uppbackade av den sovjetiska Röda armén och Stalin skulle vinna valet och komma till makten. Som vuxen kom Jerzy Popieluszko att spela en viktig roll i den polska katolska kyrkans kamp mot kommunismen. En kamp som medförde att han mördades av kommunistiska banditer på regimens uppdrag.
Gästskribenten: Sten Dybeck
Gästskribent i detta nummer av Contra är Sten Dybeck, av Ian Wachtmeister en gång föreslagen som efterträdare på partiledarposten i Ny Demokrati. Sten Dybeck tar upp de krav på ändringar i arbetslivet som den moderna tiden ställer.
Övergrepp i det röda Kina
Nyligen kom Amnesty ut med en rapport om tillståndet i Kommunist-Kina. Amnesty International känner till cirka 3 000 samvetsfångar i Kina, men hävdar att det sannolikt bara är en liten bråkdel av det verkliga antalet. Många av dessa är fängslade utan någon rättegång; i en del fall är deras anhöriga inte ens underrättade om var de befinner sig eller vad de är anklagade för. De som trots allt får en rättegång kan inte räkna med en rättvis sådan. Gao Yu, journalist som skrivit regimkritiska artiklar för två Hongkongtidningar, fick sin dom (sex års fängelse) utan att hennes advokater informerats om att rättegången börjat
Frågetecken efter domar i Sydkorea
I slutet av augusti dömdes de förra sydkoreanska presidenterna Chun Doo Hwan och Roh Tae-woo till döden respektive 22,5 års fängelse. Chun dömdes för myteri och förräderi och Roh för medhjälp till detta. Domarna väcker intressanta frågor om rättsväsendet i Sydkorea.