Beställ ett pappersexemplar här!
Världshandel i frihet och tillväxt nödvändig för utveckling
av Gunnar Palm
På många håll skallar ropen mot globaliseringen. Men den fria handeln är nödvändig för välståndsutvecklingen. Länder med restriktioner, motståndarna till globaliseringen, har alla hamnat på efterkälken.
Var finns dagens Helge Jung?
av Tommy Hansson
Helge Jung var Sveriges överbefälhavare 194451, den period i slutet av och åren närmast efter Andra världskrigets slut då vårt försvar stod inför stora förändringar. Tack vare Jungs utomordentliga skicklighet fick Sverige ett starkt försvar som kunde ge det skydd vårt till ytan stora och geografiskt svårförsvarade land behövde. Jungs bana behandlas ingående i en nyutkommen bok av Jan von Konow.
Castro-lakejen Garcia Márques och Elián González
Om den colombianske författaren Gabriel Garcia Márques heter det i Bonniers multimedialexikon: “Hans romaner och noveller är stilistiska mästerverk, med en suggestiv blandning av burlesk fantastik och realism”. Márques mest kända verk är Cien años de soledad (Hundra år av ensamhet) från 1967. Garcia Márques skriverier avseende den sorgliga historien med Elián González, sexåringen som tvångsrepatrierades till Kuba av den amerikanska Clinton-administrationen, visar dock att colombianen är blott en i raden av stora konstnärer som är utrustade med uselt politiskt omdöme.
De förstörde Sverige:
Palme förpestade debattklimatet
av Tommy Hansson
Olof Palme var svensk statsminister i sammanlagt tio år. Dessa tio år hör till de ekonomiskt minst lyckosamma i Sveriges moderna historia. Palmes mest förödande insats i ett långsiktigt historiskt perspektiv är emellertid hans omoraliska utrikes- och säkerhetspolitik: utåt stöd för sovjetiska krav och totalitära rörelser i Tredje världen, inåt samarbete med USA och NATO.
Kalla krigets hjältar:
Den realistiske visionären Konrad Adenauer
av Tommy Hansson
Det är svårt att tänka sig en mer idealisk ledare för Förbundsrepubliken Tyskland efter krigsslutet 1945 än Konrad Adenauer (18761967). När Adenauer blev förbundskansler 1949 var han redan 73 år gammal. Han var övertygad katolik och dessutom benhård antikommunist och antinationalist (han hade suttit i fängelse under nationalsocialismen): han var trött på allt tal om Tysklands ödesbestämda roll och syftade till att göra den tyska förbundsrepubliken till ett odramatiskt, “normalt” land bland andra i den europeiska gemenskapen.
Översabotören och spionchefen Ernst Wollweber:
Han värvade kommunismens blodiga nät
av Jan-Erik Johansson
I Luftwaffes forna högkvarter i Berlin satt länge en grotesk jättespindel och spann ett klibbigt, olycksbringande nät över Europa och en stor del av världen. Ernst Wollweber var namnet, tillika en av de värsta ärkeskurkar kommunismen frambringat.
Gästskribenten Alf Enerström:
Återstår – Göran Persson
Under början av 1980-talet blev läkaren Alf Enerström känd för sina åsiktsannonser, riktade mot dåvarande socialdemokratiske partiledaren Olof Palme. Annonserna var undertecknade “Socialdemokratiska Oppositionen” och Enerström ansåg sig företräda den riktiga socialdemokratin, vars budskap förvanskats av partiets ledning. Expressens Curt Rådström drev i en artikelserie en jättelik kampanj mot Enerström. Contra tyckte att innehållet i de många artiklarna var tunt i förhållande till de braskande löpsedlarna och de många sidorna med krigsrubriker. Därför publicerade vi en intervju med Alf Enerström och hans hustru Gio Petré i Contra nummer 3 1983. Vi blev efter publiceringen uppringda av Rådström som inledningsvis sade sig ha förståelse för att vi ville låta “andra sidan” ge sin syn på saken, men sedan ägnade en och en halv timme (!) åt att förklara att det var näst intill kriminellt att publicera den “farlige” Enerströms åsikter. Varför Enerström var så farlig lyckades dock Rådström aldrig förklara. Enerström har fortsatt sin verksamhet. Sommaren 1998 blev vi uppringda av en gäst på Enerströms herrgård Sölje i Värmland, som berättade att Enerström gripits och förts bort av polis till Karlstad. Contra-medarbetaren Bertil Wedin, som befann sig i London, försökte få besked från polisen varför Enerström gripits. Någon förklaring fick han aldrig. Det fick för övrigt inte Enerström heller. Han släpptes kort efter samtalet från London. Måhända bidrog uppmärksamheten från en internationellt verksam journalist till detta. Av olika skäl berättade vi först i förra numret om det som hände på Sölje herrgård för två år sedan. Alf Enerström får i detta nummer av Contra tillfälle att presentera sin egen syn på sin verksamhet och det som hände i Värmland.