Tisdagens Dagens Nyheter hade en bild av den helt okände Behrang Miri över nästan hela förstasidan. Han gavs dessutom omslaget och ett helt uppslag i Kulturdelen. Anledningen var att Behrang Miri, som felaktigt beskrevs som “konstnärlig ledare” för Kulturhuset, kastat ut den belgiske serietecknaren Hergés alla album från Kulturhuset (stod det felaktigt i DN). Hela redigeringen var upplagd för att ge Behrang Miri något av en hjältegloria och för att backa upp en handling som snarast bör betecknas som fascistisk. I ett litet hörn av uppslaget fanns några kritiska tankar, sedan hela uppslaget (och nästan två hela omslag) använts för att okritiskt hylla den “konstnärlige ledaren”. “Den konstnärlige ledaren” visar sig nu inte vara konstnärlig ledare för Kulturhuset utan för en obetydlig del som är ett bibliotek som kallas Tiotretton, vilket syftar på de åldrar biblioteket riktar sig. I det stora Serieteket fanns Tintin kvar hela tiden. Varför man ska ha en “konstnärlig ledare” på en så liten del av Kulturhuset och inte nöjer sig med bibliotekarier kan bara tolkas på ett sätt. Kulturhuset har för mycket pengar i anslag från Stockholms stad.
Behrang Miri är rapp-artist och ger på sin egen hemsida http://www.behrangmiri.com/comingsoon/index.html en presentation av sig själv som tycks vara helt gränslös i sin självuppskattning om den unike artisten av iranskt ursprung.
Det var väl den unika självuppskattningen som fick honom att dupera Dagens Nyheter både om sin egen roll på Kulturhuset och att det som snarast skulle kunna liknas vid nationalsocialisternas bokbål i Tyskland 1933 till något av ett “hjältedåd”. Dagens Nyheters hantering är mer anmärkningsvärd än Kulturhusets. För när Kulturhuset fick läsa om saken blev det genast rättning i ledet. Det kom också snart fram att beslutet att ta bort Tintin inte, som Behrang Miri påstod, diskuterats med personalen på Tiotretton. Behrang Miri meddelade dem vad som gällde och de var bestörta. Tintin kom tillbaka redan efter några timmar och kulturborgarrådet folkpartisten Madeleine Sjöstedt säger att det som hänt är helt oacceptabelt. Hon kräver nu att Kulturhuset ska genomföra ett “värdegrundsarbete” och känner det som ytterst besvärligt att hon ens ska behöva påminna om att Kulturhusets grunduppdrag är att värna om yttrandefriheten.
Ansvarig politiker får alltså för en gångs skull godkänt. Men knappast ledningen för Kulturhuset som anställer personer som Behrang Miri, och som dessutom säger att han ska ha kvar jobbet.
Slutligen. Oavsett vad man tycker om Hergé och Tintin i övrigt så finns det ett album som borde vara obligatorisk läsning för alla. ”Tintin i Sovjet” är en lättillgänglig skildring av den totalitära ideologi som överlevde Andra världskriget och som fortfarande har anhängare även i vårt land. Skulle fler unga läsa och ta till sig “Tintin i Sovjet” skulle vi förhoppningsvis ha något färre anhängare av totalitära ideologier i vårt land.