Det var en glädjens dag i Kina när Wei Jingshen blev frisläppt (eller fick “permission”) för att åka till USA för medicinsk vård. Wei är en av de främsta kinesiska dissidenterna som gjorde sig bemärkt i samband med den så kallade demokratimuren i Peking 1978.
Wei föddes 1950, alltså efter kommunisternas maktövertagande i Kina. Han arresterades för första gången 1967 för att ha protesterat mot regimen. Han blev åtalad och fälld för “förtal av Kinas nation och folk”, men klarade sig med tre månaders fängelse. En kort tid senare undgick han en ny arrestering genom att hålla sig gömd.
Under 1978 lättade det politiska förtrycket i Kina något. Ett andningshål för de oppositionella var den så kallade demokratimuren i Peking. En mur där det var möjligt att framföra egna åsikter genom att klistra upp väggtidningar. Wei var en av dem som framställde en väggtidning. Den mest berömda utgåvan klistrades upp den 5 december 1978 och hade rubriken “Den femte moderniseringen”. Kommunistregimen arbetade med fyra moderniseringar i en kampanj lanserad av partiledaren Deng Xiaoping. Jordbruk, industri, forskning och försvar. Wei ansåg att det fanns en femte och viktigare modernisering att satsa på, demokrati. Det var det mest förbjudna.
Kort tid efter väggtidningen om den femte moderniseringen började Wei ge ut tidskriften Tansuo (Undersökningar). Det första numret kom i januari 1979 och i mars samma år arresterades Wei. Wei anklagades för contrarevolutionär propaganda och för spioneri (!). Han hade lämnat uppgifter till en engelsk journalist.
Wei dömdes till femton års fängelse. Under flera år hölls han i en isoleringscell och tilläts en promenad utanför cellen varje månad. Efter fjorton och ett halvt år i fängelse släpptes Wei 1993. Kina drev en kampanj för att få OS år 2000 till Peking och behandlingen av oliktänkande låg Kina i fatet. Wei var en av de mest omtalade dissidenterna som satt i fängelse och alltså satsade propagandisterna i Peking ett halvårs förtid frigivning i hopp om att vinna OS. Satsningen misslyckades. Det fanns ju hundratusentals andra politiska fångar.
Och Wei i frihet började återuppta sin oppositionella verksamhet. I april 1994, efter sju månader i frihet, var det dags igen. Wei arresterades. Ja egentligen försvann han bara och hans syster anmälde honom som försvunnen. Då fick hon till svar att han var gripen. På vilka grunder fick hon aldrig veta. Under 19 månader satt Wei i fängelse utan anklagelse eller dom (kinesisk lag stadgar ett maximum på tio dagar). Efter 19 månader blev det åtal och den 13 december 1995 dömdes han till fjorton års fängelse. Anklagelsen mot Wei var att han hade försökt störta den kinesiska regeringen. Vad som lades honom till last var bland annat att han träffat den amerikanske biträdande utrikesministern John Shattuck och en rad utländska journalister.
Under det senaste året hade Wei förflyttats från fängelset till de mycket ohälsosamma saltgruvorna. Hans hälsa blev allt sämre och det var därför en stor överraskning att regimen beslöt att släppa iväg honom för medicinsk vård i USA. Wei har nu rest till Detroit, men fått veta att så fort han återvänder till Kina kommer han att få avtjäna resten av sitt fängelsestraff.
Den kinesiska eftergiften är ett led i ansträngningarna att minska Kinas politiska isolering i omvärlden. Det är glädjande att Wei släppts på detta sätt, oavsett vilket motivet är.
Däremot är det ett sorgligt faktum att Wei är ensam om att ha blivit släppt. Det finns fortfarande hundratusentals politiska fångar i Kina. Det finns inte tillstymmelse till demokratiska rättigheter i den kommunistiska diktaturen. Avrättningar efter summariska rättegångar hör till ordningen för dagen.
Göran Persson kallar det politisk stabilitet. Contra kallar det barbarisk diktatur.
Mer om Wei Jingshen går att läsa i Contra nr 1 1981, nr 6 1989 och numren 1 och 2 1996. Tidningarna kan beställas från redaktionen.
Om Du vill läsa mer om de politiska fångarna i koncentrationslägren kan Du klicka på länken till laogai. Mer om Kina hittar Du här.
Läs mer om Wei Jingsheng (på engelska) här:
http://www.echonyc.com/~leila/Best.html
http://www.e-media.com/wei/