Gång på gång säger Riksdagen att det är dags att godkänna gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker hos småproducenter. Gång på gång låter regeringen utreda saken och kommer gång på gång på att det är omöjligt. Trots att det är möjligt i hela resten av Europa. Inklusive Finland, som är med i EU och har ett alkoholmonopol liknande det svenska Systembolaget (Alko).

Regeringen låter påskina att försäljning av alkoholhaltiga drycker hos småskaliga producenter skulle vara skadligt för folknykterheten. Inköp av exklusiva hantverkstillverkade viner för flera hundra kronor flaskan skulle vara mer skadligt än 70-kronorsvinet (eller 230-kornors-lådan) på Systembolaget? Tillåt oss dra slutsatsen att det finns galningar som inte har förstått vare sig hur människor, marknader eller alkohol fungerar. Och de galningarna har makten.

Systembolaget vill naturligtvis slå vakt om sitt monopol för att fortsätta att tjäna bra med pengar utan att anstränga sig. Men det här handlar om försäljning i så liten skala att det knappast skulle påverka Systembolagets affärer. Men det är – även om Systembolaget är ägt av svenska staten – inget intresse att kväsa utvecklingen av en bransch med potential i Sverige. Det finns något dussin vingårdar i Sverige, som skulle kunna sälja tillsammans några tusen flaskor vin om året. Hur skulle det skada folknykterheten? Men det skulle ge möjlighet för utveckling av en spirande näring. Det finns också något fler lokala bryggerier som skulle vilja sälja sitt hantverksmässigt framställda öl. Öl som idag kanske finns på ett eller två lokala systembolag och där affärsidén mest brukar vara att få tillfälle att visa tillverkningsprocessen, mindre att sälja produkten. Men har man visat processen är det ganska självklart att besökarna är intresserade av resultatet. Och har de prövat resultatet och är nöjda är det inte konstigt om de vill ha med en eller två flaskor hem som minne av besöket. Nu är enda möjligheten krångliga beställningsrundor till Systembolaget.

Fienderna till gårdsförsäljning brukar hävda att om man tillåter gårdsförsäljning måste man tillåta de stora spritproducenterna att sälja stora kvantiteter direkt till kund. Så fungerar det inte på något ställe i Europa. Försäljning direkt till kund sker från små producenter i begränsade volymer till priser som inga alkoholister har råd med.

Det är dags för Sverige att bli som andra länder. Att vi svenskar får fritt fram att njuta av de kvalitetsprodukter som våra hängivna landsmän framställer.

Bild: Blaxsta Vingård (i Flen) låter vinstockarna vila under ett lätt snölager.