Sammanfattning följer nedan

Contra nummer 6 2021 som pdf  (Endast för prenumeranter).

Beställ ett pappersexemplar här!

 

Ledare: Strandskyddet

Strandskyddet var en av de viktigaste frågorna för att Centern skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Vad fick då Centern för detta? Lättnader där ingen vill bygga och skärpningar där det finns intresse för att bygga.Precis tvärtom mot vad Centern önskat, men passar som hand i handske åt Miljöpartiet.

Minnen från Sovjetunionens fall

Patrick Cockburn arbetade i Moskva i samband med Sovjetunionens fall. Han ger några reflektioner om vad som hände och hur det uppfattades av västerländska journalister stationerade i Sovjet.

Géza Molnár: Invandring och brottslighet

Efter många år (16 närmare bestämt) har Brottsförebyggande Rådet gjort en ny analys av kopplingen mellan invandring och brottslighet. Justitieminister Morgan Johansson har förklarat den högre brottsligheten i invandrartäta områden med ”socioekonomiska faktorer” (lägre lön, lägre utbildning, hög andel unga ensamstående män etcetera). Naturligtvis är inte ens myndigheter som lyder under Justitiedepartementet så korkade att de inte räknar på just sådana faktorer. Det beklämmande är att skillnaderna i brottsfrekvens finns kvar (om än inte så stora) sedan man tagit hänsyn till just dessa faktorer. Läs artikeln här!

C G Holm: 300 myndigheter – och mest kvinnor i toppen

Contra har gått igenom samtliga myndigheter. Vi har kollat hur många anställda det finns och vem som är chef. De allra flesta myndigheter avger en årsredovisning och där brukar framgå hur många anställda som finns. Men det kan vara svårt att hitta den uppgiften ibland. Direktiv har gått ut om att myndigheterna ska redovisa sjuklighetens utveckling och fördelningen mellan män och kvinnor bland de anställda och förändring av dessa tal över tiden. För åtskilliga myndigheter har det varit enklare att hitta frånvarotal eller könsfördelning i procent istället för absoluta tal.

Det finns precis 100 myndigheter med en generaldirektör eller liknande i spetsen. Till myndigheterna räknas även 61 aktiebolag, 33 högskolor, universitet och andra institutioner med en rektor i spetsen. Det finns 21 landshövdingar, 15 museichefer och ett trettiotal chefer som betitlas kanslichef, överintendent, direktör eller liknande. Vad gäller landshövdingar råder nu en fördelning mellan könen på 13 kvinnor och 8 män (62 procent kvinnor).

Sammanlagt arbetar inom myndigheterna och bolagen cirka 360 000 personer. Av dem har 150 000 (42 procent) en högsta manlig chef, 210 000 en högsta kvinnlig chef. Vi kan konstatera att det är ett överskott för kvinnliga högsta chefer inom den statliga organisationen

Britt-Louise Hoberg: Bruksmentalitet är inte Gnosjöanda

Det är stor skillnad mellan bruksanda (bruksmentalitet) och Gnosjöanda. I den senare finns individualitet och initiativkraft på ett helt annat sätt; i den förra finns det sociala omhändertagandet.

C G Holm: Efter mötet i Glasgow…

Media gjorde ett enormt propagandanummer av klimatmötet i Glasgow. Men de avlägsnade sig alltmer från den vetenskapliga sanningen.

Tommy Hansson: Angela Merkels destruktiva energi- och migrationspolitik

Angela Merkel avgår efter sexton år som förbundskansler med obruten popularitet. Men hennes politik har varit allt annat än bra för Tyskland (och Europa), särskilt när det gäller energi- och migrationspolitiken.

Géza Molnár: Konflikten kring Västfilippinska havet tar ny fart

Trots att Kina förlorade i en internationell process 2016 om kontrollen över Västfilippinska havet har Kina gjort som de velat sedan president Rodrigo Duterte tillträdde i Filippinerna. Under senare år har dock kritiken mot den kinesiska kommunistdiktaturens självsvåldiga handlande ökat. Och nästa år väntas president Duterte avgå.

Karl-Olov Arnstberg: PK-folket (bokrecension)

Arnstbergs senaste bok omfattar två volymer på summa cirka 600 sidor och har titeln PK-folket. Som bekant är ”PK” en förkortning av politisk korrekt. Böckerna innehåller politiska porträtt och är uppdelade efter kön; 25 män i en volym och 34 kvinnor i den andra. Arnstberg döljer inte att han tycker illa om de utvalda personerna. Han skriver för säkerhets skull: ”Det är en rätt motbjudande samling av offentliga personer som presenteras.” De besitter ”moraliska brister, obekymrade förhållningssätt till sanningen, okunnighet…”

Desmond Shum: Red Roulette

Nu har en person med miljardärsbakgrund kombinerad med nära kopplingar med Kommunistpartiets högsta ledning talat ut i en bok, Red Roulette av Desmond Shum. Desmond Shum är född i Shanghai (hans kinesiska fönmn var Dong), men uppvuxen i Hongkong och han har tjänat sina miljarder i Peking. Nu bor han i England med sin son Ariston, medan hans exfru, som var Kinas rikaste kvinna, försvann spårlöst tillsammans med sin hushållerska i september 2017. Hon lär dock vara i livet eftersom Desmond fick motta ett par telefonsamtal från henne dagarna innan hans bok skulle presenteras. Hon vädjade till Desmond att publiceringen skulle inställas, men Desmond lät sig inte påverkas.