Vad spelar nationalismen för roll idag?
Mattias Camitz, Osby (17 maj 2004)
yyelow[snabel-a]hotmail.com
Nationalism kan definieras väldigt brett och omfattande genom att räkna in alla som anser att gränser behövs av olika orsaker. Exempel på sådana är socialister som Vänsterpartiet som anser att internationella samarbeten är fel därför att nationen Sverige kan klara sig utan samarbeten och frihandel. Socialdemokrater kan exempelvis vilja skydda välfärdssystemet genom att bygga murar mot exempelvis öststaterna vilket är en ytlig form av nationalism. Pinochet (Chiles f.d. diktator) var nationalist som tillät viss marknadsliberalism. Kina är ännu ett exempel.
Men oftast utgår man från en specifik ideologi när man talar om nationalism. Den ideologin härstammar från konservatismen vilket inte behöver betyda att man måste vara nationalist för att man är konservativ. I Sverige är främst Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna nationalister. De har en konservativ syn på politiken i övrigt och ser folket som en organism som behöver en trygg gemenskap. Vissa nationalister kan rikta in sig på kulturen medan andra riktar in sig på etniciteten. Den nationella gemenskapen kan även bygga på religioner och på språket. Ideologin bygger alltså på folklig gemenskap där varje nation är självförsörjande. Därmed kan man säga att nationalismen är en väldigt kollektivistisk ideologi. Nationalister anser också att det är viktigt att finna de naturliga gränserna som kan vara floder och bergskedjor mm.
Nationalismens inriktning har betydelse av var man befinner sig någonstans geografiskt. I arabländer och/eller muslimska länder finns det nationalister som strävar efter att bevara en viss kultur och/eller en viss religion (islam). På balkan har etnicitet och religion en stor betydelse, särskilt efter kommunismens fall 1989. Nationalismen lägger en stor tyngd på ett lands kultur, traditioner och gemensamma värden vilket givetvis skiljer sig mellan olika länder.
Nationalism kan leda till främlingsfientlighet och rasism men behöver inte alltid leda till det. Nationalism kan vara för alla människors lika rättigheter utan att vilja ha öppna gränser. Nationalister vill oftast att andra kulturer och nationer ska få utveckla sina egna kulturer i fred från yttre inblandning. Vad som avgör om nationalismen är främlingsfientlig och revolutionär eller om den är fredlig och konservativ är om nationalismen bygger på idéer om nationell överlägsenhet eller inte.
Nationalism har en stor betydelse bland annat i forna Jugoslavien och i många afrikanska länder där godtyckliga gränsdragningar har lett till att vissa folkgrupper hamnat på fel sida av gränsen. I dagens globaliseringsdebatt finns det en falang som anser att globaliseringens gränslöshet leder till att olika nationalstater konkurrerar med varandra genom skatter, löner mm. Därav benämningen skattedumpning för Irland och lönedumpning för Östasien. Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna är de främsta representanterna för nationalismen i Sverige. De kräver stängda gränser för att slå vakt om det ”trygga folkhemmet”.
Med vänlig hälsning
Fredrik Runebert