av C G Holm

53-årige Javier Milei är nytillträdd president i Argentina. Som första statschef i ett större land driver han en libertariansk politik i det av decennier med socialism (peronism) förstörda Argentina.

Argentina, som för hundra år sedan var ett av världens mest välmående länder, ett bevis för att välstånd inte var något för bara Europa och Nordamerika, har förstörts av peronism och populism. Juan Perón blev arbetsmaknadsminister 1943 och valdes till president 1946 och drev vad som sedan blivit en klassisk peronistisk politik (i mycket inspirerad av italiensk fascism). Generösa sociala bidrag som saknat finansiell täckning. Det vill säga staten har aldrig fått affärerna att gå ihop. 113 av Argentinas 123 år har statsfinanserna uppvisat ett minus.

Vinnare i valen har varit löften om nya generösa bidrag, men inga förklaringar om hur det hela skulle finansieras. Juan Perón andra fru Evita, blev enormt populär bland argentinarna, men hon avled 1952. År 1955 störtades Juan Perón och flydde till Spanien (som styrdes av diktatorn Francisco Franco), men kom tillbaka till Argentina och lyckads bli vald till president 1973. Han hade då skaffatsig en ny stilig och generös hustru, Isabel, som tog över som president när Juan dog 1974. Isabel fick vara kvar vid maktentill 1976 då hon störtades. Hon hade då drivit en klassisk peronistisk politik.

Generösa statliga bidrag, förstatligande av stora delar av näringslivet, men fögaförståelse för varifrån pengarna till de generösa reformerna skulle komma.

Militärstyre

Efter Isabel Peróns störtande styrdes landet av militären, men så snart fria val tilläts igen röstade argentinarna för peronister, som lovade nya generösa bidrag.

Konsekvenserna blev en hög inflation och en ekonomi som blev allt sämre. Peronister som var med om att köra landets ekonomi i botten var Nestor Kirchner och efter hans död 2007 änkan Cristina Fernandez de Kirchner, som fortsatte peronisternas ansvarslösa politik.

En anhängare av fri marknadsekonomi, Mauicio Macri, tog makten i presidenvalet2015, men han lyckades inte få ordning på den argentinska ekonomin och peronisterna under Alberto Fernandez kom tillbaka till makten 2019 (med förra presidenten Cristina Fernandez de Kirchner som vicepresident). Det blev mer peronism, en uslare ekonomi och inflation på långt över 100 procent.

Presidentvalet 2023

Vid presidentvalet 2023 verkar det som om argentinarna fått nog. För första gången blev en person som själv beskriver sig som libertarian statschef i ett större land. Javier Mileis politik var en radikal förändring jämfört med de många åren av peronistisk politik, en politik som argentinarna blivit mer än trötta på.

Milei vann valet med 56 procent avrösterna före peronisten Sergio Massas 44 procent.Det var framförallt bland ungdomen och i Buenos Aires som Milei fick höga röstandelar.

Galningen

Milei skrev boken El Locco (Galningen) inför valet och uppträdde med motorsåg på valmötena. Motorsågen symboliserade det han ville skära ned i statens förvaltning. Han började med att minska antalet departement från arton till nio, Men sköt på ett av de viktigaste vallöftena, att införa den amerikanska dollarn istället för peson som valuta. Peson devalverades visserligen med femtio procent, men dollarn blev inte valuta i Argentina (som den redan är i Ecuador och Panama, de enda två länderna i Latinamerika som inte härjas av en förödande inflation). var inflationen 289 procent i april 2024 (större delen under peronisternas styre).

Ändå har Mileis tillträde och deklarerade politik inneburit en kraftig minskning av inflationen.

Argentina har ett presidentsystem (som USA), inte ett parlamentariskt system(som Sverige). Det betyder att presidenten valdes direkt av folket, men att parlamentet fick en annan sammansättning,

Mileis eget parti Partido Libertario och andra partier i Mileis allians (som omfattarfler än Partido Libertario) fick cirka 26 procent i Representanthuset och drygt 10 procent i Senaten. För att klara av lagtiftningsproceduren har Milei lierat sig med en rad småpartier till höger, men det är tveksamt hur länge han kan upprätthålla en fungerande majoritet i Kongresssen.

Han har redan förlorat flera omröstningar i Kongressen och tvingats backa från sin politik.

Svensk i Argentina

Contra har talat med Mårten, som är aktiv svensk libertarian och som tillbringade tre veckor i Argentina under våren. I Argentina hade han många kontakter med Mileis parti och andra liberala rörelser. När den nya statsbudgeten presenterades i mars var det för första gången på urminnes tider som den visade ett plus. Nedskärningar skedde i en rad statliga myndigheter och i anslagen till olönsamma statliga företag. Den strypta penningtillgången gör att inflationen faller.

Milei distanserar sig från all socialism och kommunism, både från Ryssland och Kina. Han är också starkt Israel-vänlig och har uttryckt intresse för att konvertera till judendomen från sin katolska uppväxt. Under ett besök på det spanska partiet Vox konferens i Spanien gjorde han kritiska uttalanden mot Spaniens premiärministers hustru (som misstänkts för korruption) som gjorde att Spanien drog tillbaka sin ambassadör från Argentina.

Javier Milei har en udda personlighet med bakgrund som både fotbollsmålvaktoch popsångare. ”Staten är värre än maffian” är ett av hans radikala uttalanden.

Han var i Argentina välkänd som ekonomisk kommentator i TV. Milei leder fortfarande i opinionsundersökningarna, men peronisterna jobbar naturligtvis hårt för att komma tillbaka till makten. Peronisterna har organiserat åtskilliga anti-Milei-demonstrationer.

Men efter att ha varit vid makten i bara ungefär ett halvår har Mileis politik ännu inte vunnit genomslag. Argentinare i gemen har inte blivit libertarianer, men libertarianerna i Argentina har lyckats med mycket. Det finns säkert fler libertarianer i Argentina än i Sverige.

Val till Kongressen blir det redan 2025, så då får argentinarna en första chans att säga vad de tycker om sin nye president.